Εισαγωγικές έννοιες στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία

3. Στρατηγικές διαφοροποίησης της διδασκαλίας

3.15. KWL (Know– Want to know- Learned)

Μια εκπαιδευτική στρατηγική ανάγνωσης είναι η KWL και χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τους μαθητές μέσω ενός κειμένου. Οι μαθητές ξεκινούν με ένα καταιγισμό ιδεών σχετικά με ότι γνωρίζουν γύρω από ένα θέμα. Οι πληροφορίες αυτές καταγράφονται στη στήλη K ενός γραφικού οργανωτή KWL. Στη συνέχεια οι μαθητές δημιουργούν μία λίστα ερωτήσεων σχετικά με αυτό που θέλουν να μάθουν για το θέμα. Αυτές οι ερωτήσεις καταγράφονται στη στήλη W . Μελετούν ένα κείμενο ή άλλο πληροφοριακό υλικό και τέλος καταγράφουν στη στήλη L αυτό που τελικά έμαθαν.

 

Παράδειγμα διδασκαλίας με τη στρατηγική διαφοροποίησης KWL

Ακολουθεί ένα παράδειγμα διδασκαλίας με την αξιοποίηση ενός διαγράμματος KWL. Δίνονται στους μαθητές τρία κείμενα τα οποία υποστηρίζονται με εικόνες και αφορούν τα είδη ενδυμασίας  κατά φύλο, εποχή και επαγγέλματα. Ο στόχος είναι οι μαθητές στο τέλος του μαθήματος να εξάγουν και να συντάσσουν πληροφορίες από κείμενα, να χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο σχετικά με την ενδυμασία κατά φύλο, εποχή και επαγγέλματα, να διατυπώνουν ερωτήματα πάνω στα κείμενα που διαβάζουν, να συναγάγουν το νόημα άγνωστων λέξεων από το κειμενικό πλαίσιο.

 

ΓΝΩΡΙΖΩ

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ

ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ

 

Πριν την ανάγνωση

Ο εκπαιδευτικός υποβάλει ερωτήσεις στους μαθητές (γραπτά στον πίνακα ή σε Φύλλο Εργασίας) που αφορούν στις εικόνες οι οποίες υποστηρίζουν τα κείμενα:

Τι βλέπεις σε κάθε εικόνα;

Τι φοράει η γυναίκα;

Γιατί νομίζεις φοράει ο άντρας της τελευταίας εικόνας αυτά τα ρούχα;

Τι εποχή είναι στην τρίτη εικόνα;

Τι είναι αυτός ο άνθρωπος; Πού δουλεύει;

 

Ο εκπαιδευτικός ζητά από τους μαθητές να διαβάσουν το πρώτο κείμενο και να γράψουν ερωτήσεις σχετικά με αυτό που θα ήθελαν να μάθουν.

 

Μετά την ανάγνωση

Οι μαθητές συνοψίζουν και γράφουν αυτό που έχουν μάθει απατώντας στις ερωτήσεις της στήλης «Θέλω να μάθω» και συζητώντας μεταξύ τους για την επιλογή των ρούχων που κάνουν οι άνθρωποι ανάλογα με το φύλο, την εποχή και το επάγγελμά τους.