Εισαγωγικές έννοιες στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία

Ιστότοπος: ΟΠΣ Επιμόρφωσης - Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Δράση: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα νέα ΠΣ των Ξένων Γλωσσών
Βιβλίο: Εισαγωγικές έννοιες στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, 1:48 μμ

1. Τι είναι η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία;

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Η εκ των προτέρων σχεδίαση της διδασκαλίας για να ανταποκριθεί στις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες των παιδιών.

ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αποδοχή της διαφορετικότητας των μαθητών

 

Δυνατότητα επιλογής από τους μαθητές για το τι και το πώς της μάθησής τους

Συνεργατικές διαδικασίες μάθησης

 

Επικοινωνία και διάδραση στη γλώσσα στόχο

Σύνδεση της νέας γνώσης με τις εμπειρίες των μαθητών

 

Μαθαίνω πώς να μαθαίνω

Πολλαπλές προσεγγίσεις μάθησης

 

Ανοιχτότητα/

Διερεύνηση

 

Συλλογικότητα

Διαχείριση της τάξης με ευέλικτες ρουτίνες

 

Ποικιλία μεθόδων αξιολόγησης 

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Οι πληροφορίες και οι ιδέες που παρέχονται στους μαθητές προκειμένου να πετύχουν τους μαθησιακούς στόχους.

ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει ο μαθητής προκειμένου να κατανοήσει ή να κατακτήσει την πληροφορία.

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Εργασίες διαβαθμισμένης δυσκολίας με τις οποίες ο μαθητής παρουσιάζει αυτό που γνωρίζει, έχει κατανοήσει και μπορεί να κάνει.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το κλίμα και η οργάνωση της τάξης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Οι γνώσεις και η ικανότητα του μαθητή να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους.

ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η έλξη,  η περιέργεια, το πάθος, οι προτιμήσεις του μαθητή για ένα συγκεκριμένο θέμα ή  η ευχέρειά του σε μία δεξιότητα που τον παρακινούν για μάθηση.

ΤΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει ο μαθητής και μπορεί να διαμορφωθεί από τον τύπο της νοημοσύνης, το φύλο, το μαθησιακό στυλ, το πολιτισμικό περιβάλλον κλπ.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ

Cubing • Jigsaws • RAFTKUDTPRS • Γραφικοί Οργανωτές • Frayer ModelThink Pair - ShareFind Someone WhoKWL • Διαβαθμισμένα Μαθήματα • Think Tac Toe •Κέντρα Μάθησης

2. Διαφοροποίηση μαθήματος ως προς το περιεχόμενο, τη διαδικασία και τα προϊόντα

Η εικόνα που συναντάμε συχνότερα στις τάξεις διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών είναι εκείνη ενός μαθητικού πληθυσμού που προέρχεται από διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας, πολιτιστικά περιβάλλοντα, διαφορετικά ενδιαφέροντα και ποικίλα προφίλ μάθησης. Αυτοί οι μαθητές έχουν ανάγκη από εμπνευσμένα διαφοροποιημένα μαθήματα που θα τους επιτρέψουν να επιδείξουν τις μαθησιακές τους ικανότητες (Heacox, 2002).

Τα παραπάνω αποτελούν κοινό παράγοντα για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι γνωρίζουν, περισσότερο από τον καθένα, ότι ο σχεδιασμός της διδασκαλίας γύρω από ένα ενιαίο μάθημα δεν θα ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των μαθητών τους. Οι μαθητές δε διαφέρουν μόνο ως προς το μαθησιακό στυλ, τα ενδιαφέροντα και την ικανότητα να ανταποκριθούν την ίδια στιγμή στο ίδιο εκπαιδευτικό υλικό. Οι μαθητές μας, ως προς την ετοιμότητα, είναι αποτέλεσμα της οικογενειακής στρατηγικής και του κοινωνικού περιβάλλοντος από το οποίο προέρχονται, στοιχεία τα οποία επηρεάζουν και κατευθύνουν την είσοδο των παιδιών στην εκμάθηση της Ξένης Γλώσσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μαθητές στην ίδια τάξη να υποστηρίζουν διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας καθώς αυτά δεν εξαρτώνται από την τάξη στην οποία ανήκουν ηλικιακά στη γενική εκπαίδευση.

Η διδασκαλία μπορεί να διαφοροποιηθεί ως προς το περιεχόμενο (πολλαπλές πηγές άντλησης των πληροφοριών και διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας), τη διαδικασία (πολλαπλές διαδικασίες δημιουργίας νοήματος) και το τελικό προϊόν (πολλαπλές μορφές έκφρασης της γνώσης)

Ακολουθεί παρουσίαση διαφοροποιημένου μαθήματος ως προς το περιεχόμενο, τη διαδικασία και τα προϊόντα το οποίο αφορά στη θεματική του αθλητισμού σε τάξη διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας ή αντίστοιχης ξένης γλώσσας που διδάσκεται στο σχολείο (Blaz, 2016).

2.1. Διαφοροποίηση ως προς το "Περιεχόμενο"

Βασικό ερώτημα: Ποια είναι τα αθλήματα τα οποία θα διδάξω στους μαθητές μου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος;

Τα αθλήματα επιλέγονται με βάση τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Στόχος: Οι μαθητές να μάθουν λεξιλόγιο και φράσεις που συνδέονται με τον αθλητισμό,  μέσα από την αξιοποίηση ποικίλων υλικών, ερευνώντας και παρουσιάζοντας το δικό τους άθλημα στους συμμαθητές τους με τον τρόπο που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Επίπεδο γλωσσομάθειας: Α1

Βήμα 1ο: Οι μαθητές ενημερώνονται για το θέμα γύρω από το οποίο θα στραφούν οι δράσεις τους και ξεκινούν με την δραστηριότητα «Τέσσερις Γωνίες». Στις τέσσερις γωνίες της τάξης έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες με διαφορετικές κατηγορίες σπορ «Θαλάσσια Σπορ», «Χειμερινά Σπορ», «Στίβος», «Ομαδικά Σπορ» και οι μαθητές μετακινούνται στη γωνία με την κατηγορία αθλήματος που τους αρέσει περισσότερο.

Βήμα 2ο: Κάτω από την κάθε ταμπέλα οι μαθητές γράφουν όσα αθλήματα γνωρίζουν τα οποία ανήκουν στην κατηγορία που επέλεξαν. Στη συνέχεια με τη χρήση λεξικού βρίσκουν την ονομασία των αθλημάτων αυτών στη γλώσσα στόχο.

Βήμα 3ο: Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει τα ρήματα που συνδέονται, περισσότερο συχνά, με τον αθλητισμό στη γλώσσα στόχο.

Βήμα 4ο: Στο τέλος της διδακτικής ώρας οι μαθητές προκειμένου να αποχωρήσουν από την αίθουσα διδασκαλίας θα πρέπει να πουν ένα άθλημα που κάνουν και ένα άθλημα που δεν έχουν κάνει ποτέ στη γλώσσα στόχο.

Βήμα 5ο: Στη δεύτερη συνάντηση με τους μαθητές ο εκπαιδευτικός τους καλεί να επιλέξουν ένα άθλημα από τη λίστα (που είχαν δημιουργήσει στο 2ο Βήμα) και να το διερευνήσουν περισσότερο. Τους παρέχονται βιβλία, περιοδικά, άρθρα εφημερίδων, διαδίκτυο, εικονογραφημένο λεξικό… όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι. Τους παρέχεται βοηθητικό Φύλλο Εργασίας προκειμένου να τους καθοδηγήσει στην έρευνά τους.

π.χ. Πράγματα που θέλω να γνωρίζω γύρω από ένα σπορ:

Την ιστορία του             Τους κανόνες του

Διάσημους παίκτες        Απαραίτητος εξοπλισμός

Μεγάλα ρεκόρ               Κάτι άλλο…

Βήμα 6ο: Κάθε μαθητής ετοιμάζει μία παρουσίαση για το άθλημα που επέλεξε και ερεύνησε. Στην παρουσίαση θα πρέπει να αναφέρει τουλάχιστον έξι λέξεις που σχετίζονται με το άθλημα αυτό. Ακόμα επιλέγει τη μορφή της παρουσίασης (αφίσα, επίδειξη, βίντεο, ενημερωτικό φυλλάδιο, διαφήμιση, σταυρόλεξο, ιστορία, φωτογραφικό άλμπουμ, power point, ποίημα ή τραγούδι). Δημιουργούνται μικρές ομάδες (4-5 ατόμων) παρουσίασης (η παρουσίαση στις μικρές ομάδες είναι λιγότερο αγχωτική για τους περισσότερους μαθητές και έχει το πλεονέκτημα ότι επαναλαμβάνεται αρκετές φορές από την μία ομάδα στην άλλη).

Βήμα 7ο: Ο εκπαιδευτικός δίνει σε κάθε μαθητή έναν αλφαβητικό κατάλογο των αθλημάτων που θα παρουσιαστούν μαζί με ένα Φύλλο Ελέγχου για να το συμπληρώνουν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται περισσότερο η ενεργή συμμετοχή τους.


2.2. Διαφοροποίηση ως προς τη "Διαδικασία"

Τα περισσότερα μαθήματα διαφοροποιούνται ως προς τη διαδικασία ξεκινώντας με την εισαγωγή όλης της τάξης στο θέμα και στο βασικό λεξιλόγιο. Μετά από αυτό οι μαθητές χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες για να προχωρήσουν στην επεξεργασία της «εισόδου» που μόλις έκαναν. Η κάθε ομάδα παίρνει το δικό της όνομα. Έχει σημασία οι ομάδες να δημιουργηθούν με βάση τα κεντρικά κριτήρια για τη διαφοροποίηση όπως είναι η ετοιμότητα (επίπεδα γλωσσομάθειας) και το μαθησιακό προφίλ.


Διαφοροποίηση ως προς τη Διαδικασία με βάση την ετοιμότητα των μαθητών

Οι μαθητές επιλέγουν από τον πίνακα που ακολουθεί δύο δραστηριότητες από την στήλη της ομάδας τους και μία δραστηριότητα από οποιαδήποτε άλλη στήλη θέλουν. Αυτό θα τους επιτρέψει να εμπλακούν σε δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν και δεν ανήκουν στην ομάδα τους.  Στους πίνακες που έχουν οι μαθητές στα χέρια τους οι στήλες δε χαρακτηρίζονται (όπως εδώ) ως Προχωρημένο Επίπεδο Ετοιμότητας, Μεσαίο Επίπεδο Ετοιμότητας και Χαμηλό Επίπεδο Ετοιμότητας.


ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Διάβασε στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά δύο άρθρα που σε ενδιαφέρουν για τα αθλήματα και φτιάξε ένα σχετικό λεξιλόγιο.

Δημιούργησε μία αθλητική εκπομπή και φτιάξε ένα πεντάλεπτο διαφημιστικό.

Φτιάξε ένα ψηφιακό βιβλίο (flipping book) για τα αθλήματα.

Διάβασε για την προσφορά του αθλητισμού στην διατήρηση της καλής υγείας και γράψε ένα μικρό σχετικό άρθρο.

Διάβασε μία ιστορία με κεντρικό ήρωα έναν αθλητή και παρουσίασέ τον.

Δημιούργησε μία παρουσίαση σε power point για να πείσεις τους συμμαθητές σου να ασχοληθούν με δύο αθλήματα που σου αρέσουν.

Δημιούργησε ένα βίντεο παρουσιάζοντας τα αθλήματα σε κατηγορίες.

Ετοίμασε μία προφορική παρουσίαση ενός αθλήματος δείχνοντας τα εξαρτήματα που απαιτούνται.

Γράψε το όνομα του κάθε αθλήματος κάτω από την εικόνα του.

Δημιούργησε μία παρουσίαση σε power point ενός αθλήματος που σου αρέσει.

Δημιούργησε ένα νοητικό χάρτη με τα αθλήματα που σου αρέσουν αναφέροντας τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τα σημαντικά πρόσωπα κλπ.

Παίξε ένα παιχνίδι παντομίμας (ζητούμενο θα είναι κάθε φορά ένα διαφορετικό σπορ)


Διαφοροποίηση ως προς τη Διαδικασία με βάση το μαθησιακό προφίλ των μαθητών.

Μετά την παρουσίαση του μαθήματος και διάφορες δραστηριότητες για τον προσδιορισμό του βασικού λεξιλογίου οι μαθητές δημιουργούν ομάδες με βάση το μαθησιακό τους στυλ. Ωστόσο, υπάρχουν μαθητές που ανήκουν σε περισσότερα από ένα μαθησιακά στυλ. Αυτοί επιλέγουν μία δραστηριότητα από κάθε στήλη στον πίνακα που ακολουθεί. Οι υπόλοιποι μαθητές επιλέγουν τρεις δραστηριότητες από την στήλη στην οποία ανήκουν.

 

ΛΕΚΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΟΠΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΚΙΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Πάρε συνέντευξη από τους συμμαθητές σου σχετικά με τα αθλήματα που τους ενδιαφέρουν και γράψε ένα μικρό άρθρο στην εφημερίδα ή στο blog του σχολείου.

Αφηγήσου ή διάβασε εκφραστικά μία μικρή ιστορία που αναφέρεται σε ένα άθλημα.

Συζήτησε με έναν συμμαθητή σου σχετικά με τη συμμετοχή σας σε έναν αθλητικό αγώνα.

Παρακολούθησε το βίντεο κλιπ ενός τραγουδιού που αναφέρεται σε ένα άθλημα. Μάθε τις λέξεις.

 

Δημιούργησε κάρτες λεξιλογίου όπου από τη μία θα υπάρχει η λέξη στη γλώσσα στόχο και από την άλλη μία εικόνα που θα την αντιπροσωπεύει.

Διαβάστε δύο άρθρα για το άθλημα που σας αρέσει και γράψτε την περίληψή τους. Επιλέξτε τα άρθρα από περιοδική ή το διαδίκτυο.

Δημιουργήστε μία αφίσα για ένα φανταστικό αθλητικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στο  σχολείο σας σχετικά με το άθλημα που σας αρέσει.

Δημιουργείστε μία παρουσίαση σε power point των λέξεων του λεξιλογίου (θα προσθέσετε σχετικές εικόνες) έτσι ώστε να δημιουργείτε μία μικρή ιστορία.

 

 

Παρουσίασε αθλήματα που σου αρέσουν στους συμμαθητές σου χωρίς λόγια και άφησέ τους να μαντέψουν.

Δημιούργησε ένα σετ από κάρτες με τις λέξεις του λεξιλογίου στα Αγγλικά από τη μια πλευρά και από την άλλη η μετάφραση της λέξης στα Ελληνικά ή μια σχετική εικόνα. Μετά ταξινόμησε τις κάρτες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα, ανά εποχή που παίζεται το άθλημα ή σύμφωνα με ένα κριτήριο που θα διαλέξεις.

Παρουσίασε μία προετοιμασία ρουτίνας των αθλητών σε ένα άθλημα που σου αρέσει.

Δημιούργησε μία μόμπιλε με το άθλημα που σου αρέσει δίνοντας διάφορες πληροφορίες σχετικά με αυτό σε μορφή λέξεων και εικόνων.


2.3. Διαφοροποίηση ως προς τα "Προϊόντα"

Σύμφωνα με το μαθησιακό προφίλ

Οι μαθητές έχουν προσεγγίσει το άθλημα που τους ενδιαφέρει μέσα από ποικίλα εκπαιδευτικά υλικά και στη συνέχεια το παρουσιάζουν στην τάξη τους επιλέγοντας οι ίδιοι τον μέσο παρουσίασης:

Γλωσσικοί τύποι:  βίντεο, γραπτή αναφορά (φυλλάδιο, αφίσα, ιστορία, RAFT)

Οπτικοακουστικοί τύποι: βίντεο, αφίσα, εικονογραφημένο βιβλίο

Κιναισθητικοί τύποι: αφίσα, προφορική παρουσίαση (π.χ. τσάντα γυμναστικής με εξοπλισμό), επίδειξη των κανόνων του αθλήματος

Οι μαθητές σε μεικτές ομάδες (ένας από κάθε κατηγορία προφίλ) προετοιμάζονται (παρεμβαίνουν διορθωτικά, εξασκούνται, ενθαρρύνονται) και παρουσιάζουν στην ολομέλεια της τάξης τα αποτελέσματα της δράσης τους. Κλείνοντας την ενότητα, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν μία αθλητική σελίδα με άρθρα σχετικά με τα αθλήματα που παρουσίασαν στην τάξη τους δημοσιεύοντάς την στο περιοδικό ή στο blog του σχολείου. Ακόμα, όσοι επιθυμούν, μπορούν να δημιουργήσουν μία αθλητική εκπομπή για την τηλεόραση (μπορεί να είναι ζωντανή ή σε βίντεο) μιμούμενοι δημοσιογράφους και αθλητές.

3. Στρατηγικές διαφοροποίησης της διδασκαλίας

Η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία στοχεύει στην αποτελεσματική διδασκαλία και μάθηση για τον κάθε μαθητή, ο οποίος υποχρεωτικά συνυπάρχει σε συγκεκριμένες τάξεις με μαθητές της ίδιας περίπου χρονολογικής ηλικίας αλλά πολύ διαφορετικών επιπέδων γλωσσομάθειας, ικανοτήτων, κινήτρων και αναγκών.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι πλέον σημαντικές στρατηγικές Διαφοροποίησης της Διδασκαλίας καθώς ο σχεδιασμός και η οργάνωση διαφοροποιημένων μαθημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε ανακαλύπτεται από την εμπειρία. Χρειάζεται γνώση συγκεκριμένων στρατηγικών και μεθόδων που θα αποτελέσουν τον άξονα γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθούν διαφοροποιημένα μαθήματα τα οποία θα διδάσκουν τους συγκεκριμένους μαθητές και όχι την ύλη της τάξης.

Περισσότερες στρατηγικές Διαφοροποίησης της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης αναφέρονται στα Διδακτικά Σενάρια της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας και στο «Επιμορφωτικό-εκπαιδευτικό υλικό με αρχές και παραδείγματα διαφοροποιημένης διδασκαλίας στην ξενόγλωσση εκπαίδευση».

3.1. Learning Centers (Κέντρα Μάθησης)

Τα Κέντρα Μάθησης (Learning Centers), ονομάζονται επίσης Σταθμοί Μάθησης, χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν μέσα στην τάξη περιοχές μελέτης και δράσης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των μαθητών. Δίνουν ευκαιρίες ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων προκειμένου οι μαθητές να εξασκηθούν σε δεξιότητες, να ενισχύσουν την κατανόησή τους, να επεκτείνουν το περιεχόμενο της μάθησης σε νέους τομείς ενδιαφέροντος ή να εμβαθύνουν σε πληροφορίες που έχουν ήδη αποκτήσει. Μπορούν να αξιοποιηθούν περιστροφικά καθώς επιτρέπουν την μετακίνηση των μαθητών στα Κέντρα Μάθησης.

Γενικά ως χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Κέντρων Μάθησης μπορούν να αναφερθούν:

Η τοποθεσία: Τα Κέντρα Μάθησης έχουν καθορισμένη θέση ή χώρο μέσα στην τάξη. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι  λίγα θρανία δίπλα στον τοίχο, μια γωνιά της τάξης, μερικά μαξιλάρια κλπ.

Η ετικέτα: Το κάθε Κέντρο Μάθησης πρέπει να έχει σαφή ετικέτα ή τίτλο που κάνει σαφή την εστίαση και το σκοπό στους μαθητές.

Οι οδηγίες: Είναι σημαντικό σε κάθε Κέντρο Μάθησης να βρίσκονται σαφής οδηγίες σε καρτέλες για το τι πρέπει να ολοκληρώσουν και σε πόσο χρόνο. Στην πραγματικότητα οι καρτέλες αυτές περιγράφουν τις δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν στο Κέντρο και τη σειρά με την οποία πρέπει να ολοκληρωθούν.

Οι πόροι: Στα Κέντρα Μάθησης πρέπει να βρίσκονται το πληροφοριακό υλικό και οτιδήποτε χρειαστούν οι μαθητές (χάρτες, μολύβια, χαρτόνια, ραδιόφωνα, μικρόφωνα, υπολογιστής, φωτογραφίες κλπ.)




Τα Κέντρα Μάθησης (Learning Centers), τα οποία περιλαμβάνουν μία συλλογή από υλικά ή δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να διδάξουν, να ενισχύσουν ή να επεκτείνουν μια συγκεκριμένη ιδέα ή ικανότητα, μπορούν χρησιμοποιηθούν για τη Διαφοροποίηση της Διδασκαλίας ως προς το περιεχόμενο. Ένα τέτοιο παράδειγμα Κέντρων Μάθησης παρουσιάζεται παρακάτω για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας (Theisen, 2003):

Προτείνονται έξι Κέντρα Μάθησης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό να διαφοροποιήσει το περιεχόμενο της διδασκαλίας ενός μαθήματος Λογοτεχνίας σε μια τάξη Ξένων Γλωσσών. Οι μαθητές θα εξετάσουν το περιεχόμενο και θα ολοκληρώσουν τις δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε τέσσερα από το Κέντρα αυτά ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Όταν θα ολοκληρώσουν τις δραστηριότητες, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, θα ανατεθεί σε ομάδες των τριών να συζητήσουν τα ευρήματά τους και το πώς αυτές οι γνώσεις τους βοήθησαν να κατανοήσουν καλύτερα το λογοτεχνικό κείμενο.



Επιλέξτε τέσσερα από τα παραπάνω Κέντρα Μάθησης και ολοκληρώστε τις δραστηριότητες που τους αντιστοιχούν.

  • Μουσικό Κέντρο: Σε τρεις προτάσεις περιγράψτε το πώς η μουσική αυτής της περιόδου αποτυπώνει το κλίμα της ιστορίας. Στις προτάσεις να προβάλλεται τις εντυπώσεις σας από τη μουσική αυτή.
  • Κέντρο κινηματογράφου: Σε τρεις προτάσεις περιγράψτε τον τρόπο που το απόσπασμα της ταινίας που παρακολουθήσατε σας βοήθησε να καταλάβετε καλύτερα την ιστορία. Στην αναφορά σας να συμπεριλάβετε τον τρόπο με τον οποίο το απόσπασμα της ταινίας παρουσιάζει ή όχι την ενότητα της ιστορίας που έχετε ήδη διαβάσει.
  • Ιστορικό κέντρο: Προσδιορίστε  τρία ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και σκεφτείτε τον τρόπο που ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τον δημιουργό. Μπορείτε να αναφερθείτε  σε ιστορικά γεγονότα όπως ανακαλύψεις, πολιτικές εξελίξεις, διάσημες προσωπικότητες, επιστημονικά ευρήματα κλπ. Μπορείτε επίσης να αναφερθείτε σε άλλες πληροφορίες που ανακαλύψατε στο Διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε ένα διάγραμμα για να παρουσιάσετε τα ευρήματά σας.
  • Κοινωνικό Κέντρο: Σε τρεις προτάσεις περιγράψτε μερικά από τα είδη ένδυσης της εποχής εκείνης και πείτε πώς σας βοηθούν να απεικονίσετε το σκηνικό της ιστορίας. Σχεδιάστε ένα από τα είδη ένδυσης που σας εντυπωσίασαν περισσότερο.
  • Ταξιδιωτικό κέντρο: Εάν επρόκειτο να επισκεφθείτε την περιοχή που εξελίσσεται η ιστορία, καταγράψτε τρία μέρη στα οποία θα έπρεπε να επισκεφτείτε και πείτε πώς θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν, τα μέρη αυτά, στην κατανόηση της ιστορίας.
  • Κέντρο Βιογραφίας: Επιλέξτε τρία γεγονότα από τη ζωή του συγγραφέα και φανταστείτε πώς μπορεί να έχουν επηρεάσει την ιστορία που έγραψε.


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μία εφαρμογή της στρατηγικής των Κέντρων Μάθησης για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας.



3.2. Παράδειγμα διαφοροποίησης μαθήματος με τη στρατηγική των Κέντρων Μάθησης

Ακολουθεί ένα παράδειγμα διαφοροποιημένου μαθήματος σε τάξη διδασκαλίας Αγγλικής Γλώσσας της Δ΄ Δημοτικού το οποίο βασίζεται στα Κέντρα Μάθησης και αναφέρεται στη θεματική ενότητα «Φυσικό Περιβάλλον-Καιρικά Φαινόμενα». Οι μαθητές μελετούν το λεξιλόγιο σχετικά με τον «καιρό» (weather) και το προσεγγίζουν μέσα από επτά διαφορετικά Κέντρα Μάθησης τα οποία απαιτούν διαφορετική ετοιμότητα ως προς τους επικοινωνιακούς στόχους και διαφορετικές δεξιότητες. Το κάθε κέντρο έχει δημιουργηθεί από τον εκπαιδευτικό με διαφορετικό περιεχόμενο και βοηθήματα διδασκαλίας. Σε κάθε μαθητή δίνεται ένας πίνακας με εφτά δραστηριότητες από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξουν τις τέσσερις. Κάθε δραστηριότητα  αντιστοιχεί σε ένα Κέντρο Μάθησης.  Τους δίνεται η οδηγία ότι μπορούν να προχωρούν από τη μια δραστηριότητα στην άλλη σύμφωνα με τους δικούς τους ρυθμούς, τα δικά τους ενδιαφέροντα και εφόσον έχουν ολοκληρώσει την προηγούμενη δραστηριότητα χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν τους άλλους συμμαθητές τους. Οι Εκπαιδευτικοί Σταθμοί ή Κέντρα Μάθησης με τις αντίστοιχες δραστηριότητες που τους δίνονται είναι:

Εκπαιδευτικός Σταθμός 1_Ένα σύνολο καρτών με το λεξιλόγιο του κεφαλαίου. Οι κάρτες περιέχουν φωτογραφίες με εικόνες ή clip art και τη λέξη στην οποία αντιστοιχούν τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά (οι δύο αυτές κάρτες θα αποτελούν ένα ζευγάρι). Ο μαθητής πρέπει από τις ανακατεμένες κάρτες να βρει τα ζευγάρια ενώ ένας άλλος μαθητής ελέγχει το αποτέλεσμα. Η δραστηριότητα μπορεί να επαναληφθεί αλλά αυτή τη φορά σε μικρότερο χρόνο. Ακόμα είναι αναγκαίο να δοθεί ένα φύλλο με τις σωστές αντιστοιχίες, ώστε να μην ενισχυθούν τυχόν λάθη, αλλά και επειδή θεωρείται αναγκαίο για τους μαθητές χαμηλής ετοιμότητας. 

Εκπαιδευτικός Σταθμός 2_Δραστηριότητα με αξιοποίηση ραδιοφωνικής εκπομπής και συνοδευτικό Φύλλο Εργασίας. Αξιοποιείται διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή πρόγνωσης του καιρού στην αγγλική γλώσσα. Στο Φύλλο Εργασίας αναφέρεται το κείμενο με την πρόγνωση του καιρού την οποία ακούνε οι μαθητές και ένας χάρτης της πόλης ή της χώρας στην οποία αναφέρεται. Οι μαθητές μπορούν πάνω στο χάρτη τους να σχεδιάσουν τον καιρό που ακούνε έτσι ώστε να αποτυπώνεται η πρόγνωση που παρουσιάζεται στην εκπομπή. Εάν η εκπομπή αναφέρεται στις αλλαγές του καιρού για ένα διάστημα δύο ή τριών ημερών, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν έναν πίνακα με τον καιρό για κάθε ημέρα χρησιμοποιώντας εικόνες/σύμβολα και λέξεις. Στο Φύλλο Εργασίας τους υπάρχει αναφορά σε εκφράσεις σχετικές με τον καιρό και οι μαθητές κυκλώνουν τις εκφράσεις που ακούνε στην εκπομπή.

Εκπαιδευτικός Σταθμός 3_Video clip από την πρόγνωση του καιρού στις ειδήσεις π.χ. του ΒΒC, και με Φύλλο Εργασίας παρόμοιο με εκείνο του Σταθμού 2.

Εκπαιδευτικός Σταθμός 4_Οι μαθητές καλούνται να σχεδιάζουν, με διάφορα υλικά, έναν χάρτη καιρού και στη συνέχεια:

α) γράφουν πέντε προτάσεις με μια σύντομη περιγραφή του χάρτη τους αναφέροντας την ημερομηνία, την εποχή και την πρόγνωση για εκείνη την ημέρα,

β) περιγράφουν προφορικά σε έναν συμμαθητή τους το χάρτη που έφτιαξαν,

Εκπαιδευτικός Σταθμός 5_Οι μαθητές παίρνουν διαφορετικούς χάρτες με τις καιρικές συνθήκες διαφορετικών πόλεων της Ελλάδας από το http://www.meteo.gr/. Οι χάρτες αυτοί μπορεί να εκτυπωθούν από το διαδίκτυο. Οι μαθητές θα πρέπει να εξηγήσουν τι λένε αυτοί οι χάρτες κάνοντας ένα από τα παρακάτω:

α) επιλέγοντας την πόλη στην οποία ζουν και γράφοντας στην αγγλική γλώσσα μία πρόγνωση για τον καιρό,

β) επιλέγουν μία πόλη που θα ήθελαν να επισκεφθούν το Σαββατοκύριακο, και με βάση την πρόγνωση του καιρού, φτιάχνουν έναν κατάλογο με τα ρούχα που θα έπαιρναν μαζί τους.

Εκπαιδευτικός Σταθμός 6_Οι μαθητές επιλέγουν μία χώρα και παρακολουθούν στο διαδίκτυο την πρόγνωση του καιρού της χώρας αυτής για την επόμενη εβδομάδα. Συμπληρώνουν στην αγγλική γλώσσα μία φόρμα για τον καιρό της εβδομάδας χρησιμοποιώντας σύμβολα και εκφράσεις. Τοποθετούν τη φόρμα στον παγκόσμιο χάρτη της τάξης τους στο σημείο που βρίσκεται η συγκεκριμένη χώρα.

Εκπαιδευτικός Σταθμός 7_Με μια βιντεοκάμερα, έναν χάρτη της Ελλάδας στον τοίχο της τάξης τους και ένα κείμενο στην αγγλική γλώσσα το οποίο δημιουργούν από τις προβλέψεις του meteo (http://www.meteo.gr/), ή άλλης σχετικής ιστοσελίδας, οι μαθητές ετοιμάζουν μία εκπομπή πρόγνωσης του καιρού. Για το γύρισμα της εκπομπής μπορούν να χρησιμοποιήσουν καπέλα, κασκόλ, γυαλιά, ομπρέλες κλπ.

Στη συνέχεια, κατά την αξιολόγηση των μαθητών, ο εκπαιδευτικός διαπιστώνει ότι το ένα τρίτο των μαθητών έχει κατανοήσει πολύ καλά το λεξιλόγιο με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας. Το ένα τρίτο της τάξης καταλαβαίνει το μεγαλύτερο μέρος του λεξιλογίου και μπορεί να ανταποκριθεί με μικρές δυσκολίες σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας. Το τελευταίο ένα τρίτο της τάξης αντιμετωπίζει σημαντικό βαθμό δυσκολίας και χρειάζεται άμεση διδασκαλία και συγκεκριμένα παραδείγματα. Προκειμένου ο εκπαιδευτικός να δώσει σε όλους εργασίες περισσότερης εξάσκησης στο σπίτι χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές αναθέσεις οι οποίες μοιράζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή.

3.3. Διαβαθμισμένο Μάθημα

Όπως αναφέρει η Tomlinson (1999) στο βιβλίο της The Differentiated Classroom: Responding to the Needs of All Learners, οι μαθητές, σε μια τάξη διαφοροποιημένης διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών, εργάζονται σε δραστηριότητες διαφορετικών επιπέδων πολυπλοκότητας και με διαφορετικές υποστηρικτικές σκαλωσιές από τον εκπαιδευτικό. Το μάθημα περιστρέφεται για όλους γύρω από το ίδιο θέμα αλλά η ολοκλήρωση των εργασιών απαιτεί από τον κάθε μαθητή διαφορετική ετοιμότητα ως προς τη χρήση της γλώσσας στόχου. Ένα τέτοιο παράδειγμα διαφοροποίησης αποτελεί το Διαβαθμισμένο Μάθημα (Τiered Lesson) όπου οι δραστηριότητες διατηρούν την ίδια εστίαση ως προς τους στόχους του μαθήματος αλλά  παρέχουν ποικίλες διαδρομές πρόσβασης και διαχείρισης της πληροφορίας ως προς το επίπεδο γλωσσομάθειας. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες εργάζονται με τις ίδιες ιδέες και χρησιμοποιούν τις ίδιες δεξιότητες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ένα Διαβαθμισμένο Μάθημα οι μαθητές που βρίσκονται στο χαμηλό επίπεδο γλωσσομάθειας έχουν ανάγκη από εργασίες με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα (κλειστά ερωτήματα) ενώ οι μαθητές που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο μπορούν να ανταποκριθούν σε πιο αφηρημένες αναθέσεις δράσης (ανοιχτά ερωτήματα). Οι μαθητές του μεσαίου επιπέδου χρειάζονται ένα συνδυασμό κλειστών και ανοιχτών ερωτημάτων/δράσεων. Ωστόσο, ο εκπαιδευτικός φροντίζει όλες οι δραστηριότητες να έχουν την ίδια μαθησιακή αξία και ενδιαφέρον. Αν μία ομάδα δημιουργεί ταινία κάποια άλλη ομάδα μπορεί να δημιουργεί διαφήμιση ή ψηφιακή αφίσα χρησιμοποιώντας το ίδιο λεξιλόγιο. Πρόκειται για εξίσου ενδιαφέρουσες εργασίες για όλους.



3.4. Παράδειγμα Διαβαθμισμένου Μαθήματος (Tiered Lesson)

Θέμα: Ενδυμασία

Επίπεδο Γλωσσομάθειας Γαλλικά Β1

Το σκεπτικό: Οι μαθητές να μελετήσουν το λεξιλόγιο της ένδυσης και τα περιγραφικά επίθετα. Να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες φράσεις για να πείσουν, να ενθαρρύνουν και να προτείνουν είδη ρουχισμού. Οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν διαφορετικό επικοινωνιακό λόγο για τους φίλους και τους «πελάτες». Οι μαθητές να πραγματοποιήσουν ερευνητικές δραστηριότητες στο Διαδίκτυο και να προχωρήσουν σε αξιολογικές κρίσεις.

 

ΑΝΑΘΕΣΗ ΒΑΘΜΙΔΑΣ 1

Η ομάδα σας εργάζεται σε ένα Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ο στόχος σας είναι να γράψετε δύο σενάρια ρόλων (δύο συνομιλίες)  οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τους σπουδαστές Επιχειρηματικών Σχολών προκειμένου να ασκηθούν στην κατάλληλη αλληλεπίδραση που πρέπει να έχει ένας πωλητής, που εργάζεται σε κατάστημα με είδη ένδυσης, με έναν απαιτητικό πελάτη. Οι συνομιλίες πρέπει να πείθουν τον πελάτη και να τον ενθαρρύνουν να αγοράσει συγκεκριμένα ρούχα. Να είστε έτοιμοι να παρουσιάσετε τις δύο συνομιλίες σας προφορικά στην τάξη.

 

ΑΝΑΘΕΣΗ ΒΑΘΜΙΔΑΣ 2

Η ομάδα σας συμμετέχει στην «Επιτροπή Κανονισμών» σε ένα Γυμνάσιο. Σας έχει ανατεθεί να γράψετε ένα μικρό τμήμα του σχολικού εγχειριδίου που εξηγεί τον κώδικα ενδυμασίας του σχολείου.

Στο φυλλάδιο αυτό θα πρέπει να γράψετε 12 κανόνες του σχολείου σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φορούν οι μαθητές. Περιγράψτε τα ρούχα που επιτρέπονται και τα ρούχα που δεν επιτρέπονται. Δημιουργήστε επίσης μία αφίσα με τις 12 οδηγίες ενδυμασίας και να είστε έτοιμοι να την παρουσιάσετε στην τάξη σας. 

 
ΑΝΑΘΕΣΗ ΒΑΘΜΙΔΑΣ 3

Εργάζεστε σε μία διαφημιστική εταιρία η οποία έχει αναλάβει να δημιουργήσει ένα μικρό κατάλογο και μία διαφήμιση για ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στο Παρίσι.

Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες περιοδικών, σχέδια ή εικόνες από το διαδίκτυο δημιουργήστε έναν κατάλογο με 12 είδη ενδυμασίας. Μπορείτε να αποφασίσετε για το είδος της ένδυσης και για το φύλο στο οποίο θα απευθύνονται. Περιγράψτε κάθε ρούχο με βάση τα πρότυπα που βρίσκεται στα περιοδικά ή στο διαδίκτυο (ύφασμα, χρώμα, τιμή). Δημιουργήστε προσεκτικά τον κατάλογο έτσι ώστε να γίνει ελκυστικός για τους πελάτες. Δημιουργήστε επίσης μία διαφήμιση που να προωθεί τουλάχιστον δύο από αυτά τα είδη ρουχισμού. Να είστε δημιουργικοί στο σχεδιασμό σας και να είστε έτοιμοι να παρουσιάσετε τον κατάλογο όσο και τη διαφήμιση στην τάξη.

3.5. Think – Tac – Toe (Τρίλιζα)

Η στρατηγική Think-Tac-Toe (τη συναντάμε και Tic-Tac-Toe) χρησιμοποιεί τη θεωρεία της Πολλαπλής Νοημοσύνης του Howard Gardner προκειμένου οι μαθητές να επιλέξουν οι ίδιοι, μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων, τον τρόπο με το οποίο θα επιδείξουν αυτό που γνώρισαν, κατανόησαν και μπορούν να κάνουν.

Το πρώτο βήμα είναι να προσδιοριστούν οι μαθητικοί στόχοι, τα αποτελέσματα και να συνδεθούν με το Πρόγραμμα Σπουδών. Τότε δημιουργείται το Think-Tac-Toe με τη μορφή πίνακα εννέα τετραγώνων – με τη μορφή τρίλιζας – όπου κάθε τετράγωνο προσδιορίζει μία εργασία ή ένα μαθητικό προϊόν το οποίο συνδέεται με μία από τις νοημοσύνες του Gardner. Όλες οι δραστηριότητες αναφέρονται στο ίδιο θέμα από διαφορετική οπτική προκειμένου να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα επιλογής ανάλογα με τις νοημοσύνες στις οποίες μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Το ζητούμενο είναι κάθε μαθητής να επιλέξει τρία τετράγωνα και να δεσμευτεί για την υλοποίηση του έργου που αναφέρουν σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Στην ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων ο μαθητής έχει κάνει «τρίλιζα».

Think-Tac-Toe με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δημιουργήστε μία αφίσα για να παρουσιάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Φτιάξτε μία συλλογή με ποιήματα για την ημέρα της γης.

Δημιουργήστε ένα διόραμα (τρισδιάστατη παρουσίαση) ενός ιδανικού περιβάλλοντος στον τόπο σας.

Πρόβλεψε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν υπήρχε ανακύκλωση.

 

Γράψτε ένα γράμμα σε ένα φίλο σας για τον πείσετε για την αξία της ανακύκλωσης.

Γράψτε ένα άρθρο σε μια εφημερίδα σχετικά με το πότε και το γιατί ξεκίνησε η Ημέρα για το Περιβάλλον.

Σκέψου έναν τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας και δοκίμασέ τον στο σπίτι. Κατέγραψε τις ενέργειές σου για πέντε ημέρες.

Καταγράψτε τα αντικείμενα που πετάτε καθημερινά. Επιλέξτε ένα από αυτά, όπως κουτιά από γάλα, πλαστικές σακούλες κλπ. και δημιουργήστε έναν οδηγό για άλλες χρήσεις.

 

Think-Tac-Toe με θέμα ένα λογοτεχνικό κείμενο/διήγημα

Σχεδίασε μία μάσκα ενός χαρακτήρα του διηγήματος που σας τράβηξε την προσοχή. Φορέστε την και απαγγείλετε έναν μικρό μονόλογο που συνδέεται με τον ρόλο του μέσα στο διήγημα.

Σχεδιάστε τα σκηνικά του διηγήματος με τη μορφή διαγράμματος ώστε να φαίνεται η σταδιακή εξέλιξη των σκηνών. Μπορείτε να εισάγεται μικρά επεξηγηματικά κείμενα.

Αναπαραστήσετε σε χαρτί μέτρου την εξέλιξη της ιστορίας χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από περιοδικά ή από δικά σας σχέδια. Εισάγεται σημαντικές φράσεις ή γεγονότα.

Συνθέστε ένα εισαγωγικό τραγούδι για το συγκεκριμένο διήγημα προετοιμάζοντας τους αναγνώστες για αυτό που θα ακολουθήσει.

Δημιουργήστε ένα σλόγκαν για να διαφημίσετε το διήγημα αυτό στο σχολείο σας. Συνδυάστε το με μία αφίσα (απεικονίζοντας κεντρικά πρόσωπα, γεγονότα ή αντικείμενα).

Ανακαλύψτε από γνωστές μελωδίες ή ήχους εκείνες που θα ταίριαζαν να εισαχθούν ως μουσικό χαλί στις διαφορετικές σκηνές του διηγήματος.

 

Γράψτε ένα μικρό ποίημα ή ένα haiku για έναν χαρακτήρα του διηγήματος που θα δίνει έμφαση σε ένα-δυο χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

«Τι θα συνέβαινε αν…» Ξαναγράψτε κάποιες σκηνές του διηγήματος ώστε να εξελιχθεί διαφορετικά η ιστορία.

Επιλέξτε ένα απόσπασμα από το διήγημα και διαβάστε το σε ένα συμμαθητή σας. Στη συνέχεια αφηγηθείτε προφορικά το απόσπασμα εμπλουτίζοντάς το με δικά σας στοιχεία.

 

Think-Tac-Toe για την κατανόηση λεξιλογίου.

Συμπληρώστε τρία τετράγωνα οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια.

Διπλώστε ένα χαρτί σε έξι ή εννέα τετράγωνα και σε καθένα από αυτά σχεδιάστε και χρωματίστε μία εικόνα που να αντιπροσωπεύει μία λέξη από το λεξιλόγιο. Στη συνέχεια γράψτε τον ορισμό της λέξης κάτω από την εικόνα.

Κατηγοριοποιήστε τις λέξεις του λεξιλογίου σας σε δύο ομάδες. Στη συνέχεια εξηγήστε γιατί κάθε λέξη ταιριάζει στην ομάδα που την εισάγατε.

Επιλέξτε μία λέξη από το λεξιλόγιό σας και αναζητήστε στο βιβλίο σας ή σε λεξικό μία πρόταση που να την περιέχει. Αντιγράψτε την πρόταση. Στη συνέχεια αντικαταστήστε την λέξη με μία συνώνυμή της.

Δημιουργήστε ένα ποίημα με τις λέξεις του λεξιλογίου σας. Μία ενδιαφέρουσα πρόκληση είναι κάθε στίχος να αρχίζει ή να τελειώνει με τη λέξη του λεξιλογίου.

Γράψτε ένα τραγούδι με τις λέξεις του λεξιλογίου σας. Το τραγούδι θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από τρεις στροφές και να περιέχει ενδείξεις για το νόημα των λέξεων.

Γράψτε έναν μικρό γρίφο για κάθε μία από τις λέξεις του λεξιλογίου σας. Ο γρίφος θα πρέπει να τελειώνει με τη φράση «Τι είναι;»

Γράψτε μία παράγραφο ή μία ιστορία χρησιμοποιώντας όλες τις λέξεις του λεξιλογίου σας. Κάθε φορά που αναφέρετε μία λέξη λεξιλογίου στο κείμενό σας υπογραμμίστε την.

Γράψτε μία πρόταση με κάθε λέξη από το λεξιλόγιό σας. Μη χρησιμοποιήσετε τις προτάσεις του βιβλίου σας. Χρησιμοποιήστε τη λέξη μέσα στην πρόταση ώστε να φαίνεται ότι γνωρίζετε το νόημά της.

Δημιουργήστε ένα κόμικ με πρωταγωνιστές που να χρησιμοποιούν τις λέξεις του λεξιλογίου. Το κόμικ πρέπει να περιέχει τουλάχιστο πέντε καρέ.

3.6. Cubing (Κύβοι)

Το Cubing είναι μια ευέλικτη και εύχρηστη στρατηγική διαφοροποίησης που καλεί τους μαθητές να εξετάσουν μία ιδέα, ένα λεξιλόγιο, μία θεματική ενότητα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δίνεται ή φτιάχνουν οι μαθητές έναν κύβο που οι έξι πλευρές του αντιπροσωπεύουν μία διαφορετική ερώτηση ή δραστηριότητα. Οι κύβοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ομαδικές ή ατομικές εργασίες. Κάθε μαθητής ρίχνει τον κύβο μία φορά και εκτελεί τη δραστηριότητα που εμφανίζεται. Εάν δεν του αρέσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει την επιλογή να ρίξει μία ακόμα φορά τον κύβο του. Κάθε μαθητής θα ρίξει τον κύβο 2 έως 4 φορές ανάλογα με τον αριθμό των δραστηριοτήτων που έχει αποφασιστεί ο εκπαιδευτικός ότι θα πραγματοποιηθούν.

Παράδειγμα κύβου για τη διδασκαλία λογοτεχνικού κειμένου


3.7. RAFT (Role Audience Format Topic)

Η RAFT (Santa, 1988) αποτελεί μία στρατηγική διαφοροποίησης που ενθαρρύνει την παραγωγή γραπτών κειμένων. Βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν το ρόλο τους ως συγγραφείς αναλαμβάνοντας ρόλους, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό που θα απευθυνθούν, τη μορφή του κειμένου που θα δημιουργήσουν και το θέμα που θα προσεγγίσουν από μια οπτική γωνία.

Η RAFT είναι το ακρώνυμο από τις λέξεις:

Role: Ο ρόλος του συγγραφέα (δημοσιογράφος, παρατηρητής, αυτόπτης μάρτυρας, αφηγητής κλπ)

Audience: Κοινό (αυτός που θα διαβάσει το κείμενο είναι ο δάσκαλος, οι συμμαθητές, ένας γονέας, ένας συντάκτης, άνθρωποι στην κοινότητα κλπ.)

Format: Μορφή (επιστολή, άρθρο, έκθεση, ποίημα, διαφήμιση κλπ)

Topic: Θέμα (το αντικείμενο του κειμένου μπορεί να είναι ένας χαρακτήρας ενός μυθιστορήματος, ένας διάσημος επιστήμονας, ένα αντικείμενο, ένας τόπος, μία έννοια κλπ.).

Η στρατηγική RAFT εισάγει τους μαθητές στην επεξεργασία ενός θέματος  με διασκεδαστικό τρόπο. Αρχικά, ο εκπαιδευτικός προσδιορίζει αυτό που θέλει οι μαθητές να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν καθώς διαβάζουν ένα κείμενο, βλέπουν ένα βίντεο, ακούν μία αφήγηση ή μία διάλεξη. Αναζητά τον τρόπο για να μετατρέψει την ανάθεση της γραφής σε μια διασκεδαστική διαδικασία. Για το λόγο αυτό αναζητά τους ρόλους που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι μαθητές ως συγγραφείς καθώς και το κοινό στο οποίο θα απευθυνθούν. Στη συνέχεια  ανατίθεται σε όλους τους μαθητές ο ίδιος ρόλος ή μπορεί να επιλέξουν από διαφορετικούς ρόλους ανάλογα με αυτό που τους ταιριάζει αλλά πάντα σχετικά με την επεξεργασία της ίδιας θεματικής.

 

Ενδεικτικός πίνακας με πιθανό περιεχόμενο των στοιχείων RAFT:

ΡΟΛΟΣ

ΚΟΙΝΟ

ΜΟΡΦΗ

ΘΕΜΑ

Ο μαθητής παίρνει το ρόλο της Γης ( Η Γη γράφει αυτό το κείμενο)

 

Το κοινό είναι ο Ήλιος (Ο Ήλιος διαβάζει το κείμενο που γράφτηκε από τη Γη)

 

Η μορφή είναι ένα φιλικό γράμμα (Η Γη γράφει ένα φιλικό γράμμα προς τον Ήλιο)

 

Το θέμα είναι η περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο και η κλίση της που επηρεάζουν τη ζωή πάνω σε αυτή όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Νομάδες

 

Όαση

 

Ευχαριστήριο γράμμα

 

Η αξία του νερού

 

Χαμένος μαθητής στην έρημο

 

Συμμαθητές

 

Ταξιδιωτικός οδηγός

 

Συμβουλές επιβίωσης

 

Εαυτός

 

Συμμαθητές

 

Συνταγή

 

Πώς να κάνεις φίλους

 

Μάρκο Πόλο

Εγγόνια

Ταξιδιωτικό ημερολόγιο

Το ταξίδι του Μάρκο Πόλο στην Κίνα

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

 

Πελάτης

 

Επαινετικά σχόλια για τον πίνακα της Μόνα Λίζα

 

Να πείσετε τον πελάτη για να αγοράσει τον πίνακά σας.

 

Ξεναγός

 

Τουρίστας

 

Ταξιδιωτικό φυλλάδιο

 

Εμπνεύστε τους τουρίστες να έρθουν στην Αίγυπτο.

 

Σαίξπηρ

Θαυμαστές του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας

Συγγραφή σεναρίου

Ξαναγράψτε το τέλος του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

3.8. Γνωρίζω, Κατανοώ, Κάνω (Know, Understand and Do – KUD)

Η στρατηγική KUD ακολουθεί τα βήματα:

1.      Πριν από κάθε διδακτική ενότητα αποφασίζεται τι πρέπει να γνωρίσουν οι μαθητές, να κατανοήσουν και να κάνουν λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που θα διαφοροποιήσουν κάθε μία από αυτές τις διαδικασίες.

2.      Χρήση του διαγράμματος ως γραφικό οργανωτή για τον καθορισμό των στόχων.

3.      Παρουσίαση του διαγράμματος στους μαθητές ώστε να είναι ενήμεροι τι αναμένεται από αυτούς να μάθουν, να κατανοήσουν και να κάνουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας.

Ενδεικτικό διάγραμμα KUD:

 

Κ: facts, dates, definitions, rules, people, places, vocabulary, information

U: concepts, principles, “bid” ideas, essential understanding theories, the “point” of the topic, transferable

D: skills of the discipline, final outcomes, what they do after instruction not during class

3.9. Total Physical Response Storytelling (TPRS)

Πρόκειται για μία μέθοδο διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών η οποία βασίζεται στο συντονισμό της γλώσσας και της σωματικής κίνησης. Αναπτύχθηκε από τον James Asher καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο San José προκειμένου να μειώσει τις αναστολές και το άγχος που έχουν οι μαθητές όταν μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα. Οι κινήσεις που συνοδεύουν το λεξιλόγιο λειτουργούν ως μνημονικά βοηθήματα. 

Για παράδειγμα μια δραστηριότητα της TPRS είναι «Οι Εντολές» και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές του 1ου Επιπέδου Γλωσσομάθειας. Είναι εξαιρετικά απλή καθώς περιλαμβάνει εντολές οι οποίες εκφωνούνται από τον εκπαιδευτικό και εκτελούνται από την υπόλοιπη τάξη. Οι εντολές στην αρχή αποτελούνται από μία μόνο λέξη «Κάτσε», «Σήκω», «Χορός», «Άλμα» και στη συνέχεια από περισσότερο σύνθετες φράσεις ή προτάσεις «Αγγίξτε το κεφάλι σας με το χέρι σας και πηδήξτε, μετά περπατήστε στον τοίχο».

3.10. Jigsaw (Συνεργατική Συναρμολόγηση)

Η Συνεργατική Συναρμολόγηση (Jigsaw) (Aronson & Bridgeman, 1979 ∙ Aronson & Patnoe, 1997) είναι μία μέθοδος συνεργατικής μάθησης που σχεδιάστηκε από τον Elliot Aronson (1978) και τροποποιήθηκε από τον Robert Slavin (1990). Θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές για την προώθηση της συνεργασίας και συζήτησης μεταξύ των μελών μιας κοινότητας (Blocher, 2005). Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο puzzle κάθε κομμάτι-μαθητής είναι αναγκαίο και απαραίτητο για την επιτυχή συμπλήρωση και το σχηματισμό της συνολικής εικόνας (επίλυσης προβλήματος ή ολοκλήρωσης του έργου). 

Πρόκειται για μία στρατηγική που επιτρέπει σε κάθε ομάδα να γνωρίσει σε βάθος μία πτυχή ενός θέματος, μιας έννοιας ή μίας ενότητας. Οι μαθητές βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση για την ολοκλήρωση του έργου ή την επίλυση του προβλήματος. Το θέμα διαιρείται σε υποθέματα και ο κάθε μαθητής διερευνά ένα από αυτά, δηλαδή ένα μόνο μέρος του υλικού προς μάθηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να γίνονται ειδήμονες (experts) μιας υποενότητας και κατόπιν να τη διδάσκουν στα άλλα μέλη της ομάδας τους προκειμένου να ολοκληρωθεί το μαθησιακό έργο. Το χαρακτηριστικό αυτού του μοντέλου είναι η αλληλεξάρτηση των μελών της κάθε ομάδας καθώς ο καθένας διδάσκει και διδάσκεται από τους άλλους ενώ υποχρεώνεται να δείξει ιδιαίτερη προσοχή αφού στο τέλος θα εξεταστεί σε όλες τις υποενότητες.


Σχηματική Απεικόνιση της Συνεργατικής Συναρμολόγησης (Jigsaw)


3.11. Παράδειγμα διαφοροποιημένου μαθήματος με τη στρατηγική jigsaw

Ο εκπαιδευτικός επιλέγει ένα κείμενο κατάλληλου επιπέδου γλωσσομάθειας για τους μαθητές του. Το κείμενο έχει τον ίδιο αριθμό παραγράφων με τα μέλη της κάθε ομάδας στις οποίες θα χωριστούν οι μαθητές. Σε μία τάξη με 20 μαθητές θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες των τεσσάρων και επομένως θα επιλεγεί ένα κείμενο με τέσσερις παραγράφους.

Ο εκπαιδευτικός προετοιμάζει ένα γραφικό οργανωτή, όπως έναν πίνακα, που περιλαμβάνει και τις τέσσερις παραγράφους προσεγγίζοντας το κείμενο, για παράδειγμα, ως προς τα κύρια πρόσωπα ή αντικείμενα,  την κύρια ιδέα ή δράση, τις λέξεις κλειδιά. Αναρτά τον πίνακα στην τάξη έτσι ώστε να είναι ορατός από όλες τις ομάδες.

Η προσέγγιση του κειμένου θα μπορούσε να είναι από την οπτική της Γραμματικής (εντοπισμός ουσιαστικών, επιθέτων, ρημάτων, επιρρημάτων κλπ.)

Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί πέντε αντίγραφα του κειμένου που έχει επιλέξει, δηλαδή όσες είναι και οι ομάδες των μαθητών. Σημειώνει στην πρώτη παράγραφο το 1, στη δεύτερη το 2, στην τρίτη το 3 και στην τέταρτη παράγραφο τον αριθμό 4. Στη συνέχεια κόβει σε λωρίδες την κάθε παράγραφο χωριστά. Θα πρέπει να έχει 20 ξεχωριστές λωρίδες παραγράφων.

 

 

ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΗ

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

1Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

 

 

 

2Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

 

 

 

3Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

 

 

 

4Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

 

 

 


Ο εκπαιδευτικός δίνει σε κάθε μαθητή από μία λωρίδα παραγράφου.  Οι μαθητές της πρώτης ομάδας θα πρέπει να έχουν από μία παράγραφο του συνολικού κειμένου αλλά ο καθένας μελετά τη δική του παράγραφο. Το ίδιο γίνεται και με τις υπόλοιπες ομάδες.

Τους υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να αναζητήσουν μέσα στην παράγραφό τους τα κεντρικά πρόσωπα, τις ενέργειές τους και τις λέξεις κλειδιά.

Στη συνέχεια, οι ομάδες ανασυγκροτούνται ως «Ομάδες Ειδικών». Οι πέντε μαθητές, για παράδειγμα, που έχουν την παράγραφο με τον αριθμό 1 συγκροτούν τη δική τους ομάδα ειδικών. Μελετούν την παράγραφο 1, ανταλλάσουν τις δικές τους αρχικές ιδέες και καταλήγουν σε κοινές αποφάσεις ώστε να είναι σε θέση να συμπληρώσουν στον πίνακα τα πλαίσια που αφορούν τη δική τους παράγραφο.

Οι μαθητές επιστρέφουν στις αρχικές τους ομάδες. Ο εκπαιδευτικός μοιράζει στις ομάδες από ένα αντίγραφο του πίνακα και ο κάθε «ειδικός» συμπληρώνει τα πλαίσια που αφορούν τη δική του παράγραφο ενημερώνοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του.

Ο αντιπρόσωπος κάθε ομάδας ανακοινώνει στην τάξη τον πίνακα που συμπλήρωσαν, ανακεφαλαιώνοντας και αποδίδοντας περιγραφικά το αρχικό κείμενο. Οι ομάδες, στο σημείο αυτό,  μπορεί να έχουν δημιουργήσει και να παρουσιάσουν σκίτσα ή σχέδια που αποδίδουν το κεντρικό θέμα  του κειμένου ή τη δράση των πρωταγωνιστών.

3.12. Frayer Model

Ο σκοπός του μοντέλου Frayer (Frayer, Frederick & Klausmeier 1969) είναι να αναλύσει και να προσδιορίσει λέξεις και έννοιες. Πρόκειται για έναν γραφικό οργανωτή που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να περιγράψουν μια λέξη με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Ο γραφικός οργανωτής Frayer, συνήθως, περιλαμβάνει τα παρακάτω τέσσερα πλαίσια που περιβάλλουν την κεντρική λέξη/έννοια/ιδέα.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Η ενότητα «ορισμός» του μοντέλου είναι αυτονόητη. Στο πλαίσιο αυτό ο μαθητής ορίζει την κεντρική λέξη. Εάν πρόκειται για έννοια, ο μαθητής θα την καθορίσει μέσα από μια ερμηνεία (την ερμηνεύει εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου). Είναι δυνατό να ζητηθεί συνδυαστικά και η οπτική αναπαράσταση του ορισμού ή της ερμηνείας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η ενότητα «χαρακτηριστικά» αποτελεί έναν τρόπο επέκτασης του ορισμού. Εδώ οι μαθητές μπορούν να γράψουν και να παρουσιάσουν διάφορα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης λέξης με βάση τον ορισμό που έχουν δώσει. Εάν πρόκειται για έννοια τότε οι μαθητές θα αποδώσουν τα χαρακτηριστικά της σημασίας ή του νήματός της.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Στη συγκεκριμένη ενότητα οι μαθητές αποδεικνύουν την κατανόηση της λέξης ή της έννοιας. Για να γίνει αυτό μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες λέξεις, φράσεις ή εικόνες.

ΜΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο για τους μαθητές όχι μόνο να ξέρουν τι είναι κάτι αλλά και τι δεν είναι. Τα «Μη παραδείγματα» μπορούν να κάνουν τον ορισμό πιο συγκεκριμένο. Όπως και στα «Παραδείγματα» αυτό το πλαίσιο μπορεί να περιλαμβάνει άλλες λέξεις, φράσεις ή εικόνες.πίνακας

Μία παραλλαγή του μοντέλου είναι να δώσουμε το διάγραμμα συμπληρωμένο και οι μαθητές να αναζητήσουν την κεντρική λέξη/έννοια.


3.13. Think - Pair – Share

Η στρατηγική Think-Pair-Share (Σκέψου-Συνεργάσου-Μοιράσου) (Lyman, 1981) παρέχει στους μαθητές το χρόνο και το πλαίσιο για να κατανοήσουν και να συνδεθούν με ένα κείμενο, να σκεφτούν πάνω στις έννοιες που παρουσιάζει, να αναπτύξουν τις προηγούμενες γνώσεις τους,  να διαμορφώσουν τις προσωπικές τους ιδέες, να τις συζητήσουν με ένα συμμαθητή τους και, ως εκ τούτου, να τις διευρύνουν και στη συνέχεια να τις μοιραστούν με την υπόλοιπη τάξη. Το Think-Pair-Share μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αξιολόγησης καθώς ο εκπαιδευτικός μπορεί να παρακολουθεί τις συζητήσεις της δυάδας και να παρεμβαίνει ανάλογα.

Η στρατηγική Think-Pair-Share στην πράξη:

1.   Ο εκπαιδευτικός αποφασίζει το διδακτικό στόχο του συγκεκριμένου μαθήματος. Αυτός μπορεί να είναι η διδασκαλία ενός νέου κειμένου (και λεξιλογίου) το οποίο η τάξη θα διαβάσει και η αναζήτηση βασικών εννοιών μέσα από την ανάλυση του περιεχομένου.

2.   Παρουσιάζεται η στρατηγική στους μαθητές και τους δίνονται οδηγίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν: 1) οι μαθητές σκέφτονται ατομικά πάνω στο θέμα ή απαντούν σε μια ερώτηση 2) δημιουργούν ζευγάρι με έναν συμμαθητή τους και συζητούν το θέμα ή την ερώτηση και 3) μοιράζονται τις ιδέες τους με την υπόλοιπη τάξη.

3.   Αξιοποιώντας έναν μαθητή, η παραπάνω διαδικασία μπορεί να μοντελοποιηθεί για να γίνει περισσότερο κατανοητή στην τάξη. Δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να θέσουν ερωτήσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

4.   Σκεφτείτε (πριν την ανάγνωση): Ο εκπαιδευτικός θέτει μία συγκεκριμένη ερώτηση σχετική με το θέμα του κειμένου το οποίο θα διαβάσουν και θα συζητήσουν οι μαθητές. Οι μαθητές «σκέφτονται» με βάση όσα γνωρίζουν γύρω από το θέμα αυτό ενεργοποιώντας την προηγούμενη γνώση τους για ένα χρονικό διάστημα 1-3 λεπτών κρατώντας σημειώσεις.

5.   Συνεργαστείτε (κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης): Κάθε μαθητής βρίσκει έναν άλλον και δημιουργούν συνεργατικό ζευγάρι. Ο εκπαιδευτικός αποφασίζει εάν αυτή η επιλογή θα είναι των μαθητών ή προγραμματισμένη από τον ίδιο. Στη δεύτερη περίπτωση ο εκπαιδευτικός λαμβάνει υπόψη τις γλωσσικές και αναγνωστικές δεξιότητες των μαθητών. Τα ζευγάρια συζητούν τις σκέψεις που έκαναν ατομικά προηγουμένως και ανταλλάσουν απόψεις. Στη συνέχεια μελετούν συνεργατικά το κείμενο. Βοηθούν ο ένας τον άλλον στην ανάγνωση του κειμένου και προχωρούν σε διευκρινήσεις. Στη φάση αυτή ο εκπαιδευτικός παρακολουθεί τις συζητήσεις των δυάδων και τους θέτει ερωτήσεις κατανόησης. Τα ζευγάρια καλούνται στη συνέχεια είτε να βρουν απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που υποβάλει ο εκπαιδευτικός, είτε να δημιουργήσουν οι ίδιοι ερωτήματα τα οποία θα θέσουν στην ολομέλεια της τάξης.

6.   Μοιραστείτε (μετά το διάβασμα): Όταν τα ζευγάρια ολοκληρώσουν την επεξεργασία του θέματος ο εκπαιδευτικός τους καλεί να μοιραστούν τις ιδέες τους με την υπόλοιπη τάξη. Κάθε ζευγάρι επιλέγει αυτόν που θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της συζήτησης, που θα θέσει ερωτήσεις στους υπόλοιπους.

Η στρατηγική  Think-Pair-Share μπορεί να εφαρμοστεί για να διαφοροποιήσει οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο. Ιδιαίτερα στη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου οι μαθητές να δημιουργήσουν λεξιλόγιο από ένα κείμενο, να επεκτείνουν μία ιστορία, να ανακαλύψουν το νόημα ενός ποιήματος, να κάνουν χρονική αντικατάσταση κλπ.

3.14. Find - Someone - Who (Βρες Κάποιον Που…)

Οι μαθητές προσπαθούν να βρουν άλλους μαθητές της τάξης τους που ταιριάζουν σε μια περιγραφή ή γνωρίζουν κάποιες πληροφορίες. Οι μαθητές κρατούν στα χέρια τους μια λίστα (το περιεχόμενό της μπορεί να εναλλάσσεται ανάλογα με το σκοπό) και περπατούν μέσα στην τάξη προσπαθώντας να βρουν ένα πρόσωπο που έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Όταν το βρουν γράφουν το όνομά του δίπλα στο χαρακτηριστικό που του ταιριάζει και προχωρούν στον επόμενο. Ο στόχος είναι να συναντηθούν και να μιλήσουν με όσο το δυνατό περισσότερους συμμαθητές τους μέσα σε ένα ορισμένο, από τον εκπαιδευτικό, χρονικό διάστημα προκειμένου να γράψουν ένα όνομα δίπλα σε κάθε χαρακτηριστικό της λίστας τους.

1η ΦΑΣΗ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1.   Ο εκπαιδευτικός προετοιμάζει 15 έως 20 χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο που γνωρίζουν οι μαθητές του. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μερικές νέες λέξεις αλλά ο κύριος στόχος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τη χρήση ενός γνωστού λεξιλογίου.

2.   Ο εκπαιδευτικός διαμορφώνει έτσι τις ερωτήσεις ώστε εύκολα να εντοπιστούν άτομα που κάνουν μία δραστηριότητα και δύσκολα κάποια άλλη. Για παράδειγμα, εντοπίζεται εύκολα «Αυτός που παρακολουθεί τηλεόραση μέχρι αργά τη νύχτα» αλλά δύσκολα «Αυτός που διαβάζει εφημερίδα κάθε πρωί».


2η ΦΑΣΗ – ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

1.   Οι μαθητές ενημερώνονται ότι θα πάρουν μια μικρή συνέντευξη από τους συμμαθητές τους προκειμένου να μάθουν εάν κάνουν ή τους αρέσει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ο στόχος είναι όλοι οι μαθητές να συμμετάσχουν και να βρουν ο καθένας με τη σειρά του κάποιον που κάνει μία δραστηριότητα ή έχει ένα χαρακτηριστικό από αυτά που είναι γραμμένα στη λίστα.

2.   Ο εκπαιδευτικός γράφει παραδειγματικά στον πίνακα δύο από τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στη λίστα. Ζητάει από τους μαθητές να μη δώσουν εκείνη τη στιγμή απαντήσεις αλλά να σκεφτούν πώς θα απαντούσαν εάν κάποιος τους ρωτούσε «Με συγχωρείτε. Διαβάζετε εφημερίδα κάθε πρωί;».

3.   Ο εκπαιδευτικός κρατάει ένα αντίγραφο της λίστας με τα χαρακτηριστικά. Όταν οι μαθητές βρίσκουν κάποιον με ένα χαρακτηριστικό γράφουν το όνομά του στη λίστα ελέγχου και προχωρούν στην επόμενη ερώτηση (στο επόμενο χαρακτηριστικό) με άλλο συμμαθητή τους.

Όταν η δραστηριότητα τελειώσει και όλοι έχουν καθίσει στις θέσεις τους, ο εκπαιδευτικός ζητάει από κάθε μαθητή να παρουσιάσει το χαρακτηριστικό ενός συμμαθητή του. Για παράδειγμα, η Μαρία θα μπορούσε να πει «Θα ήθελα να σας παρουσιάσω τον Ιωσήφ [Ο Ιωσήφ σηκώνει το χέρι του έτσι όλοι να ξέρουν ποιος είναι] Ανακάλυψα σήμερα ότι ο Ιωσήφ αγαπάει πολύ τα σκυλιά και έχει δύο στο σπίτι του».

3.15. KWL (Know– Want to know- Learned)

Μια εκπαιδευτική στρατηγική ανάγνωσης είναι η KWL και χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τους μαθητές μέσω ενός κειμένου. Οι μαθητές ξεκινούν με ένα καταιγισμό ιδεών σχετικά με ότι γνωρίζουν γύρω από ένα θέμα. Οι πληροφορίες αυτές καταγράφονται στη στήλη K ενός γραφικού οργανωτή KWL. Στη συνέχεια οι μαθητές δημιουργούν μία λίστα ερωτήσεων σχετικά με αυτό που θέλουν να μάθουν για το θέμα. Αυτές οι ερωτήσεις καταγράφονται στη στήλη W . Μελετούν ένα κείμενο ή άλλο πληροφοριακό υλικό και τέλος καταγράφουν στη στήλη L αυτό που τελικά έμαθαν.

 

Παράδειγμα διδασκαλίας με τη στρατηγική διαφοροποίησης KWL

Ακολουθεί ένα παράδειγμα διδασκαλίας με την αξιοποίηση ενός διαγράμματος KWL. Δίνονται στους μαθητές τρία κείμενα τα οποία υποστηρίζονται με εικόνες και αφορούν τα είδη ενδυμασίας  κατά φύλο, εποχή και επαγγέλματα. Ο στόχος είναι οι μαθητές στο τέλος του μαθήματος να εξάγουν και να συντάσσουν πληροφορίες από κείμενα, να χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο σχετικά με την ενδυμασία κατά φύλο, εποχή και επαγγέλματα, να διατυπώνουν ερωτήματα πάνω στα κείμενα που διαβάζουν, να συναγάγουν το νόημα άγνωστων λέξεων από το κειμενικό πλαίσιο.

 

ΓΝΩΡΙΖΩ

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ

ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ

 

Πριν την ανάγνωση

Ο εκπαιδευτικός υποβάλει ερωτήσεις στους μαθητές (γραπτά στον πίνακα ή σε Φύλλο Εργασίας) που αφορούν στις εικόνες οι οποίες υποστηρίζουν τα κείμενα:

Τι βλέπεις σε κάθε εικόνα;

Τι φοράει η γυναίκα;

Γιατί νομίζεις φοράει ο άντρας της τελευταίας εικόνας αυτά τα ρούχα;

Τι εποχή είναι στην τρίτη εικόνα;

Τι είναι αυτός ο άνθρωπος; Πού δουλεύει;

 

Ο εκπαιδευτικός ζητά από τους μαθητές να διαβάσουν το πρώτο κείμενο και να γράψουν ερωτήσεις σχετικά με αυτό που θα ήθελαν να μάθουν.

 

Μετά την ανάγνωση

Οι μαθητές συνοψίζουν και γράφουν αυτό που έχουν μάθει απατώντας στις ερωτήσεις της στήλης «Θέλω να μάθω» και συζητώντας μεταξύ τους για την επιλογή των ρούχων που κάνουν οι άνθρωποι ανάλογα με το φύλο, την εποχή και το επάγγελμά τους.