Εισαγωγικές έννοιες στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία

3. Στρατηγικές διαφοροποίησης της διδασκαλίας

3.14. Find - Someone - Who (Βρες Κάποιον Που…)

Οι μαθητές προσπαθούν να βρουν άλλους μαθητές της τάξης τους που ταιριάζουν σε μια περιγραφή ή γνωρίζουν κάποιες πληροφορίες. Οι μαθητές κρατούν στα χέρια τους μια λίστα (το περιεχόμενό της μπορεί να εναλλάσσεται ανάλογα με το σκοπό) και περπατούν μέσα στην τάξη προσπαθώντας να βρουν ένα πρόσωπο που έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Όταν το βρουν γράφουν το όνομά του δίπλα στο χαρακτηριστικό που του ταιριάζει και προχωρούν στον επόμενο. Ο στόχος είναι να συναντηθούν και να μιλήσουν με όσο το δυνατό περισσότερους συμμαθητές τους μέσα σε ένα ορισμένο, από τον εκπαιδευτικό, χρονικό διάστημα προκειμένου να γράψουν ένα όνομα δίπλα σε κάθε χαρακτηριστικό της λίστας τους.

1η ΦΑΣΗ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1.   Ο εκπαιδευτικός προετοιμάζει 15 έως 20 χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο που γνωρίζουν οι μαθητές του. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μερικές νέες λέξεις αλλά ο κύριος στόχος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τη χρήση ενός γνωστού λεξιλογίου.

2.   Ο εκπαιδευτικός διαμορφώνει έτσι τις ερωτήσεις ώστε εύκολα να εντοπιστούν άτομα που κάνουν μία δραστηριότητα και δύσκολα κάποια άλλη. Για παράδειγμα, εντοπίζεται εύκολα «Αυτός που παρακολουθεί τηλεόραση μέχρι αργά τη νύχτα» αλλά δύσκολα «Αυτός που διαβάζει εφημερίδα κάθε πρωί».


2η ΦΑΣΗ – ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

1.   Οι μαθητές ενημερώνονται ότι θα πάρουν μια μικρή συνέντευξη από τους συμμαθητές τους προκειμένου να μάθουν εάν κάνουν ή τους αρέσει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ο στόχος είναι όλοι οι μαθητές να συμμετάσχουν και να βρουν ο καθένας με τη σειρά του κάποιον που κάνει μία δραστηριότητα ή έχει ένα χαρακτηριστικό από αυτά που είναι γραμμένα στη λίστα.

2.   Ο εκπαιδευτικός γράφει παραδειγματικά στον πίνακα δύο από τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στη λίστα. Ζητάει από τους μαθητές να μη δώσουν εκείνη τη στιγμή απαντήσεις αλλά να σκεφτούν πώς θα απαντούσαν εάν κάποιος τους ρωτούσε «Με συγχωρείτε. Διαβάζετε εφημερίδα κάθε πρωί;».

3.   Ο εκπαιδευτικός κρατάει ένα αντίγραφο της λίστας με τα χαρακτηριστικά. Όταν οι μαθητές βρίσκουν κάποιον με ένα χαρακτηριστικό γράφουν το όνομά του στη λίστα ελέγχου και προχωρούν στην επόμενη ερώτηση (στο επόμενο χαρακτηριστικό) με άλλο συμμαθητή τους.

Όταν η δραστηριότητα τελειώσει και όλοι έχουν καθίσει στις θέσεις τους, ο εκπαιδευτικός ζητάει από κάθε μαθητή να παρουσιάσει το χαρακτηριστικό ενός συμμαθητή του. Για παράδειγμα, η Μαρία θα μπορούσε να πει «Θα ήθελα να σας παρουσιάσω τον Ιωσήφ [Ο Ιωσήφ σηκώνει το χέρι του έτσι όλοι να ξέρουν ποιος είναι] Ανακάλυψα σήμερα ότι ο Ιωσήφ αγαπάει πολύ τα σκυλιά και έχει δύο στο σπίτι του».