Εισαγωγικές έννοιες στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία

2. Διαφοροποίηση μαθήματος ως προς το περιεχόμενο, τη διαδικασία και τα προϊόντα

2.2. Διαφοροποίηση ως προς τη "Διαδικασία"

Τα περισσότερα μαθήματα διαφοροποιούνται ως προς τη διαδικασία ξεκινώντας με την εισαγωγή όλης της τάξης στο θέμα και στο βασικό λεξιλόγιο. Μετά από αυτό οι μαθητές χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες για να προχωρήσουν στην επεξεργασία της «εισόδου» που μόλις έκαναν. Η κάθε ομάδα παίρνει το δικό της όνομα. Έχει σημασία οι ομάδες να δημιουργηθούν με βάση τα κεντρικά κριτήρια για τη διαφοροποίηση όπως είναι η ετοιμότητα (επίπεδα γλωσσομάθειας) και το μαθησιακό προφίλ.


Διαφοροποίηση ως προς τη Διαδικασία με βάση την ετοιμότητα των μαθητών

Οι μαθητές επιλέγουν από τον πίνακα που ακολουθεί δύο δραστηριότητες από την στήλη της ομάδας τους και μία δραστηριότητα από οποιαδήποτε άλλη στήλη θέλουν. Αυτό θα τους επιτρέψει να εμπλακούν σε δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν και δεν ανήκουν στην ομάδα τους.  Στους πίνακες που έχουν οι μαθητές στα χέρια τους οι στήλες δε χαρακτηρίζονται (όπως εδώ) ως Προχωρημένο Επίπεδο Ετοιμότητας, Μεσαίο Επίπεδο Ετοιμότητας και Χαμηλό Επίπεδο Ετοιμότητας.


ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Διάβασε στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά δύο άρθρα που σε ενδιαφέρουν για τα αθλήματα και φτιάξε ένα σχετικό λεξιλόγιο.

Δημιούργησε μία αθλητική εκπομπή και φτιάξε ένα πεντάλεπτο διαφημιστικό.

Φτιάξε ένα ψηφιακό βιβλίο (flipping book) για τα αθλήματα.

Διάβασε για την προσφορά του αθλητισμού στην διατήρηση της καλής υγείας και γράψε ένα μικρό σχετικό άρθρο.

Διάβασε μία ιστορία με κεντρικό ήρωα έναν αθλητή και παρουσίασέ τον.

Δημιούργησε μία παρουσίαση σε power point για να πείσεις τους συμμαθητές σου να ασχοληθούν με δύο αθλήματα που σου αρέσουν.

Δημιούργησε ένα βίντεο παρουσιάζοντας τα αθλήματα σε κατηγορίες.

Ετοίμασε μία προφορική παρουσίαση ενός αθλήματος δείχνοντας τα εξαρτήματα που απαιτούνται.

Γράψε το όνομα του κάθε αθλήματος κάτω από την εικόνα του.

Δημιούργησε μία παρουσίαση σε power point ενός αθλήματος που σου αρέσει.

Δημιούργησε ένα νοητικό χάρτη με τα αθλήματα που σου αρέσουν αναφέροντας τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τα σημαντικά πρόσωπα κλπ.

Παίξε ένα παιχνίδι παντομίμας (ζητούμενο θα είναι κάθε φορά ένα διαφορετικό σπορ)


Διαφοροποίηση ως προς τη Διαδικασία με βάση το μαθησιακό προφίλ των μαθητών.

Μετά την παρουσίαση του μαθήματος και διάφορες δραστηριότητες για τον προσδιορισμό του βασικού λεξιλογίου οι μαθητές δημιουργούν ομάδες με βάση το μαθησιακό τους στυλ. Ωστόσο, υπάρχουν μαθητές που ανήκουν σε περισσότερα από ένα μαθησιακά στυλ. Αυτοί επιλέγουν μία δραστηριότητα από κάθε στήλη στον πίνακα που ακολουθεί. Οι υπόλοιποι μαθητές επιλέγουν τρεις δραστηριότητες από την στήλη στην οποία ανήκουν.

 

ΛΕΚΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΟΠΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΚΙΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Πάρε συνέντευξη από τους συμμαθητές σου σχετικά με τα αθλήματα που τους ενδιαφέρουν και γράψε ένα μικρό άρθρο στην εφημερίδα ή στο blog του σχολείου.

Αφηγήσου ή διάβασε εκφραστικά μία μικρή ιστορία που αναφέρεται σε ένα άθλημα.

Συζήτησε με έναν συμμαθητή σου σχετικά με τη συμμετοχή σας σε έναν αθλητικό αγώνα.

Παρακολούθησε το βίντεο κλιπ ενός τραγουδιού που αναφέρεται σε ένα άθλημα. Μάθε τις λέξεις.

 

Δημιούργησε κάρτες λεξιλογίου όπου από τη μία θα υπάρχει η λέξη στη γλώσσα στόχο και από την άλλη μία εικόνα που θα την αντιπροσωπεύει.

Διαβάστε δύο άρθρα για το άθλημα που σας αρέσει και γράψτε την περίληψή τους. Επιλέξτε τα άρθρα από περιοδική ή το διαδίκτυο.

Δημιουργήστε μία αφίσα για ένα φανταστικό αθλητικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στο  σχολείο σας σχετικά με το άθλημα που σας αρέσει.

Δημιουργείστε μία παρουσίαση σε power point των λέξεων του λεξιλογίου (θα προσθέσετε σχετικές εικόνες) έτσι ώστε να δημιουργείτε μία μικρή ιστορία.

 

 

Παρουσίασε αθλήματα που σου αρέσουν στους συμμαθητές σου χωρίς λόγια και άφησέ τους να μαντέψουν.

Δημιούργησε ένα σετ από κάρτες με τις λέξεις του λεξιλογίου στα Αγγλικά από τη μια πλευρά και από την άλλη η μετάφραση της λέξης στα Ελληνικά ή μια σχετική εικόνα. Μετά ταξινόμησε τις κάρτες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα, ανά εποχή που παίζεται το άθλημα ή σύμφωνα με ένα κριτήριο που θα διαλέξεις.

Παρουσίασε μία προετοιμασία ρουτίνας των αθλητών σε ένα άθλημα που σου αρέσει.

Δημιούργησε μία μόμπιλε με το άθλημα που σου αρέσει δίνοντας διάφορες πληροφορίες σχετικά με αυτό σε μορφή λέξεων και εικόνων.