Εισαγωγικές έννοιες στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία

2. Διαφοροποίηση μαθήματος ως προς το περιεχόμενο, τη διαδικασία και τα προϊόντα

2.1. Διαφοροποίηση ως προς το "Περιεχόμενο"

Βασικό ερώτημα: Ποια είναι τα αθλήματα τα οποία θα διδάξω στους μαθητές μου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος;

Τα αθλήματα επιλέγονται με βάση τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Στόχος: Οι μαθητές να μάθουν λεξιλόγιο και φράσεις που συνδέονται με τον αθλητισμό,  μέσα από την αξιοποίηση ποικίλων υλικών, ερευνώντας και παρουσιάζοντας το δικό τους άθλημα στους συμμαθητές τους με τον τρόπο που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Επίπεδο γλωσσομάθειας: Α1

Βήμα 1ο: Οι μαθητές ενημερώνονται για το θέμα γύρω από το οποίο θα στραφούν οι δράσεις τους και ξεκινούν με την δραστηριότητα «Τέσσερις Γωνίες». Στις τέσσερις γωνίες της τάξης έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες με διαφορετικές κατηγορίες σπορ «Θαλάσσια Σπορ», «Χειμερινά Σπορ», «Στίβος», «Ομαδικά Σπορ» και οι μαθητές μετακινούνται στη γωνία με την κατηγορία αθλήματος που τους αρέσει περισσότερο.

Βήμα 2ο: Κάτω από την κάθε ταμπέλα οι μαθητές γράφουν όσα αθλήματα γνωρίζουν τα οποία ανήκουν στην κατηγορία που επέλεξαν. Στη συνέχεια με τη χρήση λεξικού βρίσκουν την ονομασία των αθλημάτων αυτών στη γλώσσα στόχο.

Βήμα 3ο: Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει τα ρήματα που συνδέονται, περισσότερο συχνά, με τον αθλητισμό στη γλώσσα στόχο.

Βήμα 4ο: Στο τέλος της διδακτικής ώρας οι μαθητές προκειμένου να αποχωρήσουν από την αίθουσα διδασκαλίας θα πρέπει να πουν ένα άθλημα που κάνουν και ένα άθλημα που δεν έχουν κάνει ποτέ στη γλώσσα στόχο.

Βήμα 5ο: Στη δεύτερη συνάντηση με τους μαθητές ο εκπαιδευτικός τους καλεί να επιλέξουν ένα άθλημα από τη λίστα (που είχαν δημιουργήσει στο 2ο Βήμα) και να το διερευνήσουν περισσότερο. Τους παρέχονται βιβλία, περιοδικά, άρθρα εφημερίδων, διαδίκτυο, εικονογραφημένο λεξικό… όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι. Τους παρέχεται βοηθητικό Φύλλο Εργασίας προκειμένου να τους καθοδηγήσει στην έρευνά τους.

π.χ. Πράγματα που θέλω να γνωρίζω γύρω από ένα σπορ:

Την ιστορία του             Τους κανόνες του

Διάσημους παίκτες        Απαραίτητος εξοπλισμός

Μεγάλα ρεκόρ               Κάτι άλλο…

Βήμα 6ο: Κάθε μαθητής ετοιμάζει μία παρουσίαση για το άθλημα που επέλεξε και ερεύνησε. Στην παρουσίαση θα πρέπει να αναφέρει τουλάχιστον έξι λέξεις που σχετίζονται με το άθλημα αυτό. Ακόμα επιλέγει τη μορφή της παρουσίασης (αφίσα, επίδειξη, βίντεο, ενημερωτικό φυλλάδιο, διαφήμιση, σταυρόλεξο, ιστορία, φωτογραφικό άλμπουμ, power point, ποίημα ή τραγούδι). Δημιουργούνται μικρές ομάδες (4-5 ατόμων) παρουσίασης (η παρουσίαση στις μικρές ομάδες είναι λιγότερο αγχωτική για τους περισσότερους μαθητές και έχει το πλεονέκτημα ότι επαναλαμβάνεται αρκετές φορές από την μία ομάδα στην άλλη).

Βήμα 7ο: Ο εκπαιδευτικός δίνει σε κάθε μαθητή έναν αλφαβητικό κατάλογο των αθλημάτων που θα παρουσιαστούν μαζί με ένα Φύλλο Ελέγχου για να το συμπληρώνουν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται περισσότερο η ενεργή συμμετοχή τους.