Εισαγωγικές έννοιες στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία
2. Διαφοροποίηση μαθήματος ως προς το περιεχόμενο, τη διαδικασία και τα προϊόντα
Η
εικόνα που συναντάμε συχνότερα στις τάξεις διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών είναι
εκείνη ενός μαθητικού πληθυσμού που προέρχεται από διαφορετικά επίπεδα
γλωσσομάθειας, πολιτιστικά περιβάλλοντα, διαφορετικά ενδιαφέροντα και ποικίλα
προφίλ μάθησης. Αυτοί οι μαθητές έχουν ανάγκη από εμπνευσμένα διαφοροποιημένα
μαθήματα που θα τους επιτρέψουν να επιδείξουν τις μαθησιακές τους ικανότητες
(Heacox, 2002).
Τα παραπάνω αποτελούν κοινό παράγοντα για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι γνωρίζουν, περισσότερο από τον καθένα, ότι ο σχεδιασμός της διδασκαλίας γύρω από ένα ενιαίο μάθημα δεν θα ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των μαθητών τους. Οι μαθητές δε διαφέρουν μόνο ως προς το μαθησιακό στυλ, τα ενδιαφέροντα και την ικανότητα να ανταποκριθούν την ίδια στιγμή στο ίδιο εκπαιδευτικό υλικό. Οι μαθητές μας, ως προς την ετοιμότητα, είναι αποτέλεσμα της οικογενειακής στρατηγικής και του κοινωνικού περιβάλλοντος από το οποίο προέρχονται, στοιχεία τα οποία επηρεάζουν και κατευθύνουν την είσοδο των παιδιών στην εκμάθηση της Ξένης Γλώσσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μαθητές στην ίδια τάξη να υποστηρίζουν διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας καθώς αυτά δεν εξαρτώνται από την τάξη στην οποία ανήκουν ηλικιακά στη γενική εκπαίδευση.
Η διδασκαλία μπορεί να διαφοροποιηθεί ως προς το περιεχόμενο (πολλαπλές πηγές άντλησης των πληροφοριών και διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας), τη διαδικασία (πολλαπλές διαδικασίες δημιουργίας νοήματος) και το τελικό προϊόν (πολλαπλές μορφές έκφρασης της γνώσης)
Ακολουθεί παρουσίαση διαφοροποιημένου μαθήματος ως προς το περιεχόμενο, τη διαδικασία και τα προϊόντα το οποίο αφορά στη θεματική του αθλητισμού σε τάξη διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας ή αντίστοιχης ξένης γλώσσας που διδάσκεται στο σχολείο (Blaz, 2016).