Θεωρία σχεδιασμού διαγνωστικού τεστ σύμφωνα με τις αρχές του ΕΠΣ-ξγ

2. Τα μέρη του τεστ σύμφωνα με το ΕΠΣ-ξγ

Το ΕΠΣ-ξγ προβλέπει επικοινωνιακές δεξιότητες που ικανοποιούν περιστάσεις κατανόησης και παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου. Επίσης εισάγει και προωθεί τη γλωσσική διαμεσολάβηση ως μία βασική επικοινωνιακή δεξιότητα ενώ, τέλος, προωθεί και τον πολυγραμματισμό, προτρέποντας στην εφαρμογή διδακτικών τεχνικών προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατά συνέπεια, ένα διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να λάβει κατά το δυνατόν υπόψη του αυτές τις προβλέψεις, ώστε να καλυφθούν οι κυριότερες προϋποθέσεις για την ένταξη των μαθητών σε συγκεκριμένα επίπεδα γλωσσομάθειας σύμφωνα με τις διαφαινόμενες γνώσεις τους στην ξένη γλώσσα.

Όπως περιγράφονται και στο Π.Δ. της εισαγωγής του ΕΠΣ-ξγ στη δημόσια εκπαίδευση, οι επικοινωνιακές ικανότητες που επιδιώκεται να αποκτήσουν οι μαθητές της ξένης γλώσσας, εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

1) Κατανόηση γραπτού λόγου

2) Παραγωγή γραπτού λόγου

3) Κατανόηση προφορικού λόγου

4) Παραγωγή γραπτής γλωσσικής διαμεσολάβησης (από το επίπεδο Β και άνω)

Κατά συνέπεια, ένα διαβαθμισμένο διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να ακολουθεί αυτή τη δομή, ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειας, στο οποίο απευθύνεται. Η παρούσα πρόταση περιγράφει, ακολουθώντας και τις αντίστοιχες προδιαγραφές του ΚΠγ, τα τμήματα ενός διαβαθμισμένου διαγνωστικού τεστ ως εξής:

Μέρος Α: Κατανόηση γραπτού λόγου

Μέρος Β: Κατανόηση προφορικού λόγου

Μέρος Γ: Παραγωγή γραπτού λόγου και γραπτής διαμεσολάβησης (από το επίπεδο Β και άνω)

Για κάθε ένα από τα μέρη προτείνεται να αναπτυχθούν ερωτήματα (items) που να εξετάζουν, κατά 50% το χαμηλότερο επίπεδο γλωσσομάθειας και κατά 50% το υψηλότερο. Η διάκριση αυτή θα πρέπει να προκύπτει από την εφαρμογή των δεικτών επικοινωνιακής επάρκειας κάθε επιπέδου όσο και της γλωσσικής εστίασης, όπως περιγράφονται στο Παράρτημα Α του Οδηγού του Εκπαιδευτικού. Ως προς τη διάταξη των items προτείνονται τα εξής:

Μέρος Α:

Οι εξεταζόμενοι καλούνται να διαβάσουν αδίδακτα γραπτά πολυτροπικά κείμενα (αυθεντικού λόγου) έκτασης ανάλογης με το επιθυμητό επίπεδο και να απαντήσουν σε 24 ερωτήματα (items) για 40 μονάδες συνολικά:

  • 4 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice) για το χαμηλότερο επίπεδο που αποσκοπούν στον έλεγχο της κατανόησης των κειμένων (4x2=8) (ΚΓ-1)
  • 4 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice) για το υψηλότερο επίπεδο που αποσκοπούν στον έλεγχο της κατανόησης των κειμένων (4x2=8) (ΚΓ – 1)
  • 4 ερωτήσεις επιλογής (multiple match & εύρεση σειράς) για το χαμηλότερο επίπεδο που αποσκοπούν στον έλεγχο της γλωσσικής επίγνωσης (4x1=4) (ΚΓ-2)
  • 4 ερωτήσεις επιλογής (multiple match & εύρεση σειράς) για το υψηλότερο επίπεδο που αποσκοπούν στον έλεγχο της γλωσσικής επίγνωσης (4x1=4) (ΚΓ-2)
  • 4 ερωτήσεις συμπλήρωσης (fill in) για το χαμηλότερο επίπεδο με στόχο τον έλεγχο κατανόησης σύντομων δηλώσεων και της γλωσσικής επίγνωσης των εξεταζόμενων (4x2=8) (ΚΓ-3)
  • 4 ερωτήσεις συμπλήρωσης (fill in) για το υψηλότερο επίπεδο με στόχο τον έλεγχο κατανόησης σύντομων δηλώσεων και της γλωσσικής επίγνωσης των εξεταζόμενων (4x2=8) (ΚΓ-3)


Μέρος Β:

Οι εξεταζόμενοι καλούνται να ακούσουν αδίδακτα κείμενα, συνολικής διάρκειας 6 λεπτών, από μηχάνημα (Υ/Η, CD player, κασετόφωνο) ή από τον καθηγητή ο οποίος διαβάζει με φυσικότητα.

Οι εξεταζόμενοι ακούν το καθένα ηχητικό ερέθισμα (π.χ. αγγελία, διάλογος, οδηγίες, κλπ.) 2 φορές

Τα ηχητικά μηνύματα συνοδεύονται από ερωτήσεις (items) που ελέγχουν την κατανόηση προφορικού λόγου για 40 μονάδες:

  • 10 items επιλογής (5 χαμηλότερου επιπέδου > 5x2=10 και 5 υψηλότερου επιπέδου > 5x2=10) (ΚΠ-1)
  • 6 items συμπλήρωσης (2 χαμηλότερου επιπέδου > 2x 5=10 και 4 υψηλότερου επιπέδου > 4x2,5=10 ) (ΚΠ-2)

 

Μέρος Γ:

Οι εξεταζόμενοι καλούνται για 20 μονάδες

  • να συμπληρώσουν 5 ημιτελή σύντομα κείμενα (5x2=10 μονάδες) (ΠΓ-1)
  • να γράψουν ένα σύντομο κείμενο αυθεντικού λόγου – email ή κείμενο πληροφοριακού εντύπου συνολικής έκτασης έως 80 λέξεων (10 μονάδες) (ΠΓ-2).


 

Σχηματική παράσταση των επιμέρους εξεταστικών αντικειμένων και προτεινόμενων βαθμολογήσεών τους:

Μέρος Εξέτασης

Αντικείμενο

Αριθμός item για χαμηλότερο επίπεδο

Μοριοδότηση item για χαμηλότερο επίπεδο

Όριο μορίων για χαμηλότερο επίπεδο

Αριθμός item για υψηλότερο επίπεδο

Μοριοδότηση item για υψηλότερο επίπεδο

Όριο μορίων  για υψηλότερο επίπεδο

Συνολικές μονάδες

Συνολικές Μονάδες Μέρους Εξέτασης

Α

ΚΓ - 1

4

2

<49%

4

2

>50%

16

40

ΚΓ  -2

4

1

4

1

8

ΚΓ – 3

4

2

4

2

16

 

Β

ΚΠ – 1

5

2

<49%

5

2

>50%

20

40

ΚΠ - 2

2

5

4

2,5

20

 

Γ

ΠΓ - 1

5

2

<49%

 

 

>50%

10

20

ΠΓ – 2

 

 

 

10

10